Hvad er kWp? Hvad gør en inverter? Kan man få solceller på et rækkehus? Mange spørgsmål melder sig, når man får øjnene op for værdien af solceller.
Vi har samlet en række af de spørgsmål, vi får allermest:
Hvis du allerede er afklaret, så kan du også få et uforpligtende tilbud her.
Mængden af sollys, der rammer jordens overflade på halvanden time, er nok til at forsyne hele verdens befolkning med strøm i et helt år. Solteknologier omdanner sollys til elektrisk energi enten gennem fotovoltaiske (PV) paneler eller gennem spejle, der koncentrerer solstrålerne (CSP).
PV-paneler
Den meste anvendte teknologi er PV, som bruges i solpaneler. Når solen skinner på et solpanel, absorberes energien fra sollyset af PV-cellerne i panelet. Den energi skaber elektriske ladninger, der bevæger sig som reaktion på et indre elektrisk felt i cellen, og ved hjælp af en inverter skabes brugbar strøm til dit køleskab, din elbil eller vaskemaskinen – eller den kan opbevares i et batteri eller termisk lager.
Fordele ved solceller
På samfundsplan bidrager solcelleteknologi til at reducere omkostningerne ved elektricitet, til at styrke elnettet samt skabe arbejdspladser og give økonomisk vækst. Derudover genereres reservestrøm til strømafbrydelser (når der er batteri tilkoblet) og så fungerer teknologien ved samme effektivitet i lille og stor skala.
Alle solceller, du kan købe på denne side er PV-paneler fra verdens førende solcelleproducent LONGi.
Et solcelleanlæg er mere end blot solpaneler. For at generere din egen strøm har du brug for et komplet solcelleanlæg. Det består af:
- Solpaneler til at absorbere energi fra solen
- En inverter til at konvertere solenergien til brugbar strøm
- Et monteringssystem med skinner og beslag – fundamentet som du monterer dit system på
- Et batteri til at lagre den energi, der genereres af panelerne til brug, når solen ikke skinner
- Det hele er forbundet med mindre komponenter som ledninger, sikringer og afbrydere
- Du kan også tilføje udstyr til at overvåge dit systems ydeevne og optimere effektiviteten samt holde øje med anlæggets tilstand og finde eventuelle problemer med skygge eller defekt udstyr. Se f.eks. denne optimizer fra Tigo.
Inverteren er en vigtig del af dit solcelleanlæg, da det er den, der omdanner solenergien til strøm, som du kan bruge i din bolig.
Mere teknisk forklaret konverterer inverteren DC-spænding (jævnstrøm), som genereres af solcellerne til AC-spænding (vekselstrøm), som er brugbar strøm, der kan bruges i din bolig.
Der findes både invertere med og uden batteriforbindelser, alt efter om du ønsker et hybrid solcelleanlæg med batteri eller et almindeligt anlæg uden batteri.
Hvad koster en inverter?
Invertere udgør 10-20% af prisen på dit samlede system, og det er værd at investere i en effektiv inverter af høj kvalitet, da den har stor indflydelse på effektiviteten og ydeevnen af dit solenergianlæg.
Effektiviteten for invertere er generelt 95-98 procent. (Vores GoodWe-invertere har en maksimal effektivitet på mindst 98%)
kWp står for kilowatt ‘peak’ som er den hastighed, hvormed et solcelleanlæg genererer energi ved maksimal ydeevne, såsom på en solskinsdag om eftermiddagen.
Med andre ord er kWp er toppræsentationen for solcelleanlæg. Solcelleanlæg tildeles en vurdering i kilowatt peak (kWp),
Hvordan beregnes kWp?
kWp beregnes ved hjælp af en standardiseret test for solpaneler på tværs af alle producenter for at sikre, at de angivne værdier sammenlignelige.
Solcelleanlæg på 6 kWp, som arbejder med maksimal kapacitet i en time, vil producere 6 kWp.
Antallet af genererede kWh afhænger af evt. skygge på dit solcelleanlæg, hvor solrigt det er, der hvor anlægget står – og ikke mindst størrelsen af anlægget. Derfor er det afgørende at få rådgivning fra specialister, når du vil investere i solcelleanlæg.
Half cut celler forbedrer effekten af
Half cut solceller mindsker tab
En årsag til strømtab, når solceller omdanner sollys til elektricitet, er tab under transporten af elektriciteten. Solceller transporterer strøm ved hjælp af de tynde metalbånd, der krydser deres overflade og forbinder dem med tilstødende ledninger og celler. I denne proces er der et vist energitab. Ved at halvere cellerne halveres også den strøm, der genereres fra hver celle, og lavere strømføring fører til lavere tab i forbindelse med transporten gennem celler og ledninger i solcelleanlægget.
Half cut solceller vs. traditionelle solceller
Derudover er paneler med half-cut celler også mere modstandsdygtige over påvirkningen af skygge end traditionelle solceller. Ikke fordi cellerne er todelte, men er snarere fordi, der anvendes en anden metode til at forbinde half-cut celler i et solpanel.
I traditionelle solpaneler med celler i fuld størrelse, er cellerne forbundet i rækker – serieforbundne, ligesom du måske kender det fra gammeldags juletræskæder.
Og ligesom med juletræskæderne, så vil blot én enkelt celle, der ikke producerer strøm, fordi den f.eks. er i skygge, gøre at hele rækken af
Standardpaneler har typisk tre separate rækker af celler forbundet med hinanden, så skygge på én celle i én række ville eliminere en tredjedel af panelets strømproduktion.
Endelig er half cut celler mindre i størrelse og dermed mere modstandsdygtige over for revner.
Kortere tilbagebetaling med half-cut solceller
Solpaneler med half cut celler har på grund af de ovenstående fordele potentiale til kortere tilbagebetalingsperiode for dig som solcelleejer. Især hvis du har udfordringer med skygge og begrænset plads til dit anlæg kan half cut celler gøre dit anlæg mere værd.
Alle vores solpaneler er fremstillet med half cut celler, og du kan læse meget mere om dem her.
Ja, dine solceller laver også strøm på overskyede og regnfulde dage – men naturligvis ikke med højeste ydeevne.
Solpanelers effektivitet afhænger af hvor meget lys, der trænger igennem skyerne. Alt, der blokerer sollys fra solpaneler, kan reducere strømproduktionen, herunder skyer, tåge og skygge fra træer. Dog er det ikke alle solens stråler, der blokeres, blot nogle af dem. Derfor afhænger strømproduktionen på overskyede dage af skydækkets tykkelse.
Hvor meget kan solceller producere, når det er overskyet?
På en overskyet dag kan et solpanel typisk producere 10 til 25 % af dets typiske strømkapacitet. Denne procentdel kan variere baseret på solpanelets effektivitet og skydækkets tykkelse.
Solcellernes ydeevne kan desuden intensiveres i korte øjeblikke på overskyede dage på grund af “edge-of-cloud”-effekten. Det opstår, når cumulusskyer passerer solen, og deres kanter forstørrer sollys, hvilket får kraftigere sollys til at nå solpanelets overflader.
En god indikator for om dit solcelleanlæg genererer strøm er skygger. Fraværet af skygger indikerer, at skydækket er for tykt til, at sollyset kan nå dine solpaneler.
Solpaneler fungerer stadig i regn, men deres effekt afhænger af skydækket. Kraftige regnbyer og tunge skyer hæmmer naturligvis energiproduktionen.
Regn er til gengæld med til at holde dine solpaneler rene og fri for nedfaldne blade og lag af pollen, som ellers kan blokere for sollyset.
Sne hæmmer solcellernes ydeevne mere end regn og skyer. Den samler sig nemlig nemt på paneloverfladerne og blokerer helt for lyset. Sneen vil dog på et tidspunkt smelte og glide af panelerne.
Vind påvirker ikke solcellers ydeevne i væsentlig grad. Vinden kan dog gøre en lille forskel, fordi den er med til at afkøle panelerne og reducere fugt.
Varme reducerer solpanelers ydeevne, og derfor kan vind øge solpanelernes energiproduktion ved at holde dem kølige på samme måde som vinden er forfriskende og kølende for os på en varm dag.
Vinden fjerner også fugt fra solpanelerne. Fugtighed får små vanddråber til at samle sig på solpanelets overflade, svarende til svedperler på vores hud. Disse vanddråber kan bryde eller reflektere sollys væk fra solpanelceller, hvilket mindsker mængden af sollys.
Solpaneler, der monteres på tag ødelægger ikke taget, hvis der bruges kvalitetsbeslag. Man kan f.eks. få beslag, som ikke kræver, at man borer gennem tagbelægningen. Dernæst er det vigtigt, at man på forhånd har lavet en udregning, der viser, at taget og tagkonstruktionen kan bære solcelleanlægget. Vi anbefaler altid, at du får en professionel til at montere og installere dit solcelleanlæg – og vælger beslag, der efterlader tagbelægningen intakt, hvis det kan lade sig gøre.
Kan mit tag bære solceller?
Hvor meget dit tag kan bære afhænger af flere ting. Man siger dog, at man som udgangspunkt kan regne med at tegltag og andre tunge tagtyper kan bære 55 kg pr. kvadratmeter, mens lettere tagtyper som tagpap kan bære 25 kg pr. kvadratmeter.
Når man udregner, om et tag kan holde til et solcelleanlæg tager man højde for, at der kan falde sne, som lægger en relativt stor vægt på taget, så derfor er det ret vigtigt, at det er en professionel, der laver udregningen. Har du brug en professionel udregning, så kontakt PearEnergy.
Selvom du bor i lejlighed, er der mulighed for at få solceller i fællesskab med resten af din andels-, bolig- eller ejerforening.
I kan f.eks. montere et anlæg, der dækker foreningens fællesforbrug til f.eks. vaskekælderen og lys i opgangene.
Alternativt kan I installere et større anlæg, som kan dække de enkelte boligers energiforbrug. Den løsning kan også give jer en indtjening på overskudsstrømmen, som anlægget producerer.
Bor du i etageejendom, er tagfladen muligvis for lille til, at et solcelleanlæg vil kunne dække alle lejlighedernes forbrug, og så er det kun den første model, der er mulig.
Hvad kræver det at få et solcelleanlæg i en etageejendom?
For at få et solcelleanlæg, når du bor i lejlighed, kræver det, at alle i foreningen er enige om ideen – og at I alle giver afkald på retten til at vælge eget elselskab. Foreningen får én afregningsmåler og betragtes af elselskabet som en samlet enhed, der køber og sælger strøm.
Det er ifølge videncentret Bolius muligt at gøre en undtagelse, hvis en enkelt beboer ikke ønsker at være med i solcelleordningen, men det er besværligt.
Svaret er helt klart “ja”. Det er en rigtig god idé med solceller på sommerhuset. Solceller forøger værdien af sommerhus vedvarende og sørger for ren, grøn strøm. Ligesom med solcelleanlæg på parcelhuse eller andre bygninger kan dine omkostninger ved anlæggelse allerede være tjent hjem i løbet af få år. Vores 4 kWp solcelleanlæg har vi solgt til flere sommerhusejere, som er glade for løsningen.
Ja, du kan stort set placere dit solcelleanlæg overalt på din ejendom. Mange vælger at sætte panelerne op på taget af huset, men det er også en mulighed at placere dem på et stativ i haven, på garagen eller et udhus. Når du vælger placering til dit solcelleanlæg er det vigtigste, at du finder et sted med masser af sol og uden genstande, der skygger for dele af anlægget. Det er bedst at solcellerne vender mod syd, men øst og vest er også en mulighed. Nordvendt kan ikke anbefales.
Undersøg følgende:
- Retning – kan solcellerne orienteres mod syd, øst eller vest?
- Skygge – er der genstande, der vil kaste skygge på dele af anlægget?
- Plads – er der plads til anlægget? Et solcelleanlæg på 6 kWp fylder ca. 20-40 m2.
- Tagets stand – Kan taget holde til vægten af solcelleanlægget?
- Optimal størrelse – Hvilken størrelse anlæg passer til placeringen?
- Eventuelle nabogener – vil solcellerne blænde naboerne?
Et solcelleanlæg er den billigste måde at lade en elbil, så det er en rigtig god idé at investere i solceller, hvis du har elbil.
Antallet af solceller, der skal til for at lade bilen op afhænger selvfølgelig af, om anlægget også skal levere strøm til husstanden.
For hver 1.000 kWh husstanden har i forbrug, skal der dimensioneres med tilsvarende 1 kW i solceller.
En elbil forbruger i gennemsnit ca. 0,2 kWh/km eller sagt på en anden måde, bruger elbilen 20 kWh pr. 100 km.
Solpaneler kræver meget lidt vedligeholdelse, da regnen som udgangspunkt vasker snavs, støv og pollen væk.
Hver eneste solstråle, der ikke rammer dine solceller pga. snavs, pollen og støv medfører tab af strøm. Derfor anbefales det dog at gøre solcellerne rene et par gange om året for at sikre, at panelerne yder maksimalt.
Det anbefales også, du altid fjerner sne, da det blokerer for sollyset.
Hvis du har en app til overvågning af anlæggets ydeevne, kan du holde øje med, hvornår det er tid til at gøre panelerne rene.
Et godt tidspunkt at rengøre dine solceller, er tidligt om foråret, så er de klar til sommersæsonen og så en ekstra gang i sensommeren, når der ikke er mere pollen i luften.
Rengøring af solceller:
- Gør solcellerne rene i lunken regnvand, eller køb forbehandlet eller blødgjort vand uden kalk. Vandhanevand i Danmark indeholder mange steder meget kalk, hvilket giver aflejringer for solpanelerne, som blokerer for sollyset.
- Brug aldrig rengøringsmidler, som ikke er lavet specielt til dine solceller. Almindelige rengøringsmidler kan skade solcellerne, og solcelleproducentens garanti bortfalder ofte, hvis du bruger rengøringsmidler.
- Brug evt. en blød svamp eller en klud på en teleskopstang, hvis det er nødvendigt.
HUSK!
- Gør aldrig dine solceller rene i solskinsvejr. Glassene meget varme og spændingen høj. Du kan få stød eller ødelægge dine glas. Gør dem i stedet rene på en gråvejrsdag eller på den tid af dagen, hvor der falder skygge på dit solcelleanlæg.
- Du må aldrig gå på dine solceller – heller ikke, selvom det er svært at komme til.
- Fjern sne fra solceller, når der ligger mere end 1-2 cm. Sneen blokerer for sollyset og sænker anlæggets ydeevne betragteligt. Brug lunkent – men aldrig varmt vand, når du rydder sne af panelerne. Da de er lavet af hærdet glas, kan den ekstreme temperaturforskel mellem det varme vand og de kolde paneler knække glasset.
- Brug ikke en højtryksrenser, glasskraber, ståluld eller skarpe genstande, der kan skade solcellerne.
I løbet af et solpanels levetid bliver det udsat for forskellige former for slid, og der er også risiko for, at dine solpaneler får mindre skader på et tidspunkt. Et solpanel med større skader kan ikke yde maksimalt, men så længe cellen ikke er mere end 20 procent beskadiget, vil den ofte være i stand til at producere næsten den samme strøm som før.
Når først et solpanel er gået i stykker, er der ingen måde at reparere det på. Selvom dele af det stadig fungerer, kan du ikke udskifte den del af solcellen, der er gået i stykker. Solpaneler kræver, at cellerne er fuldstændigt forseglede for at opnå optimal ydeevne. Den eneste måde at reparere skaden på er at udskifte hele panelet.
Hvordan undgår jeg, at mine solpaneler går i stykker?
Den bedste måde at holde dine solpaneler i tip-top stand er at forebygge og vedligeholde anlægget. Brug evt. en optimizer til at minimere risikoen for mismatch, gør panelerne rene et par gange om året, og fjern trægrene o.lign., så uventet blæsevejr ikke får dem til at styrte ned på dine paneler.
Mismatch er når solpaneler ikke har identiske egenskaber, eller solpaneler som fungerer under forskellige forhold. Mismatch kan være forårsaget af en række forskellige faktorer og påvirker alle solcellerne.
Man kan f.eks. betegne det som mismatch, når der er skygge fra træer eller andre genstande på et enkelt panel. Det kan også være sne, blade, skidt og naturligt slid på solpanelerne såvel som små fejl på solcellerne, som stammer fra produktionen.
Hvad er mismatch tab?
Mismatch tab er den strøm, der tabes på grund af mismatches. Det kan være et alvorligt problem, fordi udbyttet af hele solcelleanlægget i værste fald bestemmes af solcellen med den laveste ydelse. Når f.eks. en solcelle er skyggefuld, mens resten i modulet ikke er det, kan den elektricitet, der genereres af de “gode” solceller blive ”spredt” i panelet i stedet for at blive til brugbar strøm. Dette kan igen føre til stærkt lokaliseret effekttab og lokal opvarmning, som kan gøre varig skade på solcelleanlægget.
Hvad kan man gøre ved mismatch tab?
Blot 1% mismatch på ét panel vil blive forstørret med 20. Så hvis der er 20 solpaneler, vil den samlede energi reduceres med hele 19% – og faktisk kan mismatch tab gøre varig skade på dit solcelleanlæg, hvis du ikke tager dine forholdsregler. Du kan f.eks. tilkoble en optimizer, som måler på dine solceller og justerer deres adfærd for at sørge for, at anlægget yder maksimalt.
Se f.eks. Tigos TS4 optimizer, som imødegår selv den mindste mismatch-påvirkning.
Ja. Solpaneler absorberer energi fra solens lys, ikke dens varme. Derfor er et koldt klima som det danske faktisk optimalt for solpanelers effektivitet. Selv i temperaturer under frysepunktet omdanner solpaneler sollys til elektricitet. Et eventuelt formindsket output i vintermånederne vil primært skyldes kraftig sne og kortere tid med dagslys.
Måske husker du fra fysisktimerne, hvordan elektroner bevæger sig rundt om atomer? Elektroner er i hvile (lav energi) i køligere temperaturer. Når disse elektroner aktiveres af stigende sollys (høj energi), opnås en større forskel i spænding i solpanelet, hvilket skaber mere energi.
Et solpanels energiproduktion afhænger med andre ord af forskellen mellem en elektrons hviletilstand og dens sollysaktiverede højenergifase.
Derfor producerer solceller strøm mere effektivt ved lavere temperaturer.
Hybridinvertere omdanner strøm fra dit solcelleanlæg nøjagtigt på samme måde som almindelige solcelleinvertere. Forskellen er, at hybrid inverteren har indbyggede batteriforbindelser, som gør det muligt at lagre strømmen til senere brug, hvis der tilkobles et batteri. Det gør også, at de fleste hybridsystemer også at fungere som backup-strømforsyning under strømsvigt.
Et grønt lån er realkreditlån til renovering og investering i bygninger, der gør bygningen mindst 30 pct. mere energieffektiv. Du skal leve op til udvalgte kriterier, for at kunne opnå det grønne lån.
Eksempler på grønne lån til private:
- Lån til at købe elbil
- Lån til at installere solceller på taget af huset
- Lån til at forbedre varmeisolering af huset, så der bruges mindre energi på opvarmning
Eksempler på grønne lån til virksomheder:
- Lån til at opføre solcelleparker
- Lån til at opføre CO2-neutrale bygninger
- Lån til at vækste virksomheder, der arbejder med vandrensningsteknologi
Læs meget mere om de grønne lån her.
Solpaneler er en fantastisk kilde til ren, grøn energi. Solenergi producerer i modsætning til fossile brændstoffer ikke skadelige kulstofudledninger, mens den skaber elektricitet. Men hvor “ren” er processen med at skabe solpaneler?
Ironisk nok er produktionen af solpaneler stadig afhængig af fossile brændstoffer. Det involverer også minedrift, fordi panelerne indeholder ædelmetaller, som bidrager til udledning af drivhusgasser og forurening.
Hos PearEnergy er vi selvsagt store fans af solenergi, og vi har gjort det til vores mission at gøre Danmark grønnere og markant reducere CO2-udledning hjælp af solenergi. Samtidig ønsker vi at være ærlige og gennemsigtige omkring den påvirkning, som solpaneler har på miljøet – både gode og dårlige.
Vi forsøger hele tiden at optimere vores solcellepakker, så de indeholder flest mulige komponenter, der er produceret i EU, så vi reducerer CO2-udledningen fra f.eks. transport.
Et solpanels CO2-aftryk
Solpaneler er en miljøvenlig energiløsning, men materialerne og fremstillingsprocessen sætter et ganske stort CO2-aftryk, fordi processen involverer minedrift, smeltning og afkøling.
Miljøpåvirkning af minedrift for solpanelmaterialer
De fleste solceller består af siliciumhalvledere og glas samt metaller som sølv, kobber, indium og tellur. Og hvis vi inkluderer solcellebatterier, skal du tilføje lithium til listen.
Med hensyn til miljøpåvirkning, er indsamling af silicium og glas uproblematisk, da de ikke er giftige og findes i rigelige mængder. Processen med minedrift for disse metaller skaber imidlertid drivhusgasudledning og medfører jord-, vand- og luftforurening.
Miljøpåvirkning af solpanelanlæg
Solcelleanlæg er store, så det er sikkert at antage, at der er ryddet både dyreliv og grønne områder for at skabe produktionsfaciliteter.
At producere solcellerne kræver også meget energi, og desværre kommer meget af den energi, der bruges til at nedsmelte silicium, fra kulafbrænding.
Der er også et stort behov for vand til køleprocessen, hvilket kan være en miljøbelastning i mere tørre områder, hvor vand ikke er så tilgængeligt. Og til sidst forårsager fabrikkerne, der producerer solcellerne luftforurening som enhver stor produktionsfacilitet.
Fremstilling af monokrystallinske paneler
Monokrystallinske paneler er de solpaneler, som du kan købe hos PearEnergy, og det er generelt de paneler med den højeste effektivitet. Monokrystallinske solpaneler er lavet af rene, enkeltcellede siliciumkrystaller, der er kilet ind mellem tyndt glas.
For at lave et monokrystallinsk solpanel støbes et enormt stykke silicium til en blok, hvorefter det skæres i små skiver, der skal fastgøres på et solpanel. Det er en kompleks proces og det forårsager derfor høje udledninger sammenlignet andre metoder til fremstilling af solpaneler.
Emissioner fra solpaneltransport udgør en anden udfordring. Solpaneler produceres over hele verden, men primært i Kina, efterfulgt af USA og Europa. Og solpaneler, der produceres i ét land, kan kræve forsendelser af dele fra et andet.
PearEnergys Så grønt som muligt-anlæg er sammensat af EU-producerede komponenter, hvor det er muligt. Læs mere om det her.
Fremstillingsprocessen er ikke ren – men langt renere end traditionelle anlæg
Det er svært at sige præcist, hvor stort CO2-aftrykket er for hvert trin i fremstillingen af et solpanel. Teknologien er stadig ny, og det er først nu, de første solpaneler, der blev installeret ved at være slidt op.
Der har ikke været meget forskning eller frigivet data om miljøpåvirkningen af solpanelproduktion. Imidlertid arbejder man over hele verden på at måle og rapportere kulstofpåvirkningerne forbundet med minedrift, produktion og transport af solpaneler.
Det er vigtigt at bemærke, at CO2’en, der udledes for at skabe solpaneler, stadig ikke er i nærheden af traditionelle energianlæg, og den er lille sammenlignet med olieboring eller kulminedrift.
Genbrug af solceller
Bortset fra produktionen er en anden udfordring omkring solpaneler, hvad der sker efter deres gennemsnitlige 25-årige levetid.
Forskere verden over arbejder på at finde et system til at genbruge gamle solpaneler.
Som tidligere nævnt består solpaneler af en masse ædelmetaller, og CO2-aftrykket ved at producere solpaneler kunne reduceres, hvis disse materialer kunne genbruges og genbruges i stedet for at skulle udvinde mere.
I stedet skaber manglende mulighed for at genbruge solpanelerne blot mere affald, hvilket i sidste ende kan føre til mangel på materiale til at fremstille nye paneler.
Konklusion: Hvor meget bedre er solenergi for miljøet?
Solpaneler kan være skadelige for miljøet, med det er vigtigt at huske, at de stadig er en langt bedre mulighed end ikke-vedvarende energialternativer.
Når man tager solpanelernes CO2-aftryk i betragtning, konkluderede en undersøgelse, at kul genererer et aftryk, der er 18 gange større, mens naturgas skaber et aftryk, der er 13 gange så stort som solenergi.
Det er også værd at nævne, at solenergi producerer nul-udledning, når først de er produceret. Alene af den grund har undersøgelser vist, at solenergi er en vigtig løsning til at bremse klimaforandringerne.
Hvis solcellebranchen fortsætter med at vokse, som alt peger på, skal teknologien også forbedres for at minimere de effekter, som solpanelproduktion vil have på miljøet. Derudover skal der skabes metoder til genbrug af solpaneler.
Kilder: https://www.ecowatch.com/solar-environmental-impacts.html og https://www.nationalgeographic.com/science/article/141111-solar-panel-manufacturing-sustainability-ranking