Børn elsker at lege, men det legetøj, de bruger, har en stor indvirkning på miljøet. Ved at vælge bæredygtigt legetøj kan vi mindske vores miljøaftryk og samtidig lære vores børn om bæredygtighed. Men hvad er bæredygtigt legetøj? Bæredygtigt legetøj er produceret med hensyn til miljøet og menneskene. Det er lavet af naturlige eller genanvendte materialer, og produktionsprocessen er skånsom for miljøet.
Sådan vælger du bæredygtigt legetøj:
Vælg naturlige materialer
Træ: Trælegetøj er klassisk og bæredygtigt, når det kommer fra bæredygtigt forvaltede skove.
Bambus: Hurtigtvoksende og stærkt materiale, der er et godt alternativ til træ.
Genanvendt plastik: Nogle legetøjsproducenter bruger genanvendt plastik til at skabe nye produkter.
Naturlige materialer: Uld, bomuld og kork er også gode valg, da de er biologisk nedbrydelige.
Undersøg produktionsforholdene, hvis det er muligt
Fair Trade: Sørg for, at legetøjet er produceret under fair trade-forhold, så arbejderne får en fair løn og arbejder under gode forhold.
Lokal produktion: Køb lokalt produceret legetøj for at reducere transportens miljøpåvirkning.
Vælg kvalitetslegetøj, der holder i mange år
Kvalitet: Vælg legetøj af høj kvalitet, der kan holde til at blive leget med i mange år.
Enkelhed: Enkelt design er ofte mere holdbart og tidløst.
Reparationsevne: Vælg legetøj, der kan repareres, hvis det går i stykker.
Tips til at forlænge legetøjets levetid
Børn værdsætter særligt de ting, som de ikke får så tit. Så hvis de får nyt legetøj hele tiden, forsvinder noget af magien. Følg disse råd, så holder legetøjet meget længere:
- Reparer i stedet for at smide ud: Reparer legetøjet, når det går i stykker i stedet for at købe nyt. Inddrag gerne barnet i reparationen, for det synes børn ofte er virkelig sjovt.
- Opbevar legetøjet ordentligt: Sørg for, at legetøjet har en fast plads i en skuffe, kasse eller et skab på værelset. På den måde er der større chance for, at legetøjet ligger sikkert på sin plads i stedet for på gulvet, hvor man kan komme til at træde på det. Det har også to sidegevinster: barnet kan tidligt lære selv at rydde op – og du undgår den ufattelige smerte, det giver at træde på en legoklods (er du forælder, ved du nok, hvad vi mener).
- Byt og giv videre: På et tidspunkt vokser børnene fra deres legetøj, og så vil man som forældre ofte gerne have det ud af huset. I stedet for at smide det brugte legetøj ud, så husk altid at overveje, om der er andre med børn i vennekredsen eller familien, der kan få glæde af det. Er der ikke det, kan du donere det til genbrug og gøre en god, grøn gerning på den måde.
Inspiration til bæredygtigt legetøj
Når du vælger legetøj til dit barn, så husk at tænke over, om det kan pirre hendes fantasi. Legetøj fra tegnefilm “låser” ofte børn lidt, da de mange gange vil forsøge at genskabe det, der sker i tegnefilmen. Jo mindre legetøjet kan, jo mere skal barnet bruge sin fantasi til at skabe legen. Her er nogle eksempler på legetøj, der pirrer fantasien og samtidig er bæredygtige valg:
- Klodser: Klassiske træklodser er tidløse og kan bruges til utallige kreative lege. Det kan også være LEGO, som rigtig mange børn er glade for og leger med i en stor del af deres barndom.
- Dukker og bamser: Vælg dukker og bamser lavet af naturlige materialer som bomuld eller uld.
- Biler og tog: Der findes mange bæredygtige trætog og biler på markedet. Her kan Brio fremhæves som eksempel på bæredygtigt legetøj, der holder i mange år.
- Krea-grej: Sæt til at bygge, male eller lave mad er gode til at stimulere børns kreativitet. Husk at sørge for, at der ikke er giftstoffer i legetøjet, som kan skade dit barn eller miljøet.
Ved at vælge bæredygtigt legetøj kan vi give vores børn et sjovt og lærerigt legetøj, samtidig med at vi tager hensyn til miljøet. Ved at lære vores børn om bæredygtighed fra en tidlig alder, kan vi inspirere dem til at leve mere bæredygtige liv.