Før du køber et solcelleanlæg er der nogle forskellige ting, du skal have tjekket. Det kan være meget svært at overskue, og derfor giver mange op på forhånd. Med denne tjekliste har vi forsøgt at gøre forarbejdet nemmere for dig, der gerne vil investere i
1. Hvor skal solcellerne være?
Først og fremmest skal du finde ud af, om du har et sted at placere anlægget. Mange solpaneler monteres på taget, men ældre huse kan kræve reparationer, ændringer eller endda en fuldstændig udskiftning, før de kan understøtte solpaneler. Har du en stor grund, kan du også placere solpanelerne på stativer på jorden – her er det vigtige, at du sørger for, at de vender rigtigt, og at der ikke er høje træer, bygninger eller andet, der skygger for solen. Solceller er følsomme over for skygger, og selvom mange moderne solceller er udviklet til at fungere i delvis skygge, vil ydelsen nedsættes til en vis grad.
I Danmark placeres solceller bedst mod syd med en hældning på 30-45 grader, men også øst- og vestvendte solceller yder acceptabelt. Ved en lodret placering (90 grader), fx på en facade, forringes effektiviteten med 20-40 procent, men til gengæld er effektiviteten større efterår, vinter og forår, hvor solen står lavere på himlen.
Når du undersøger sol- og skyggeforholdene, så tænk både på, hvordan solen bevæger sig i løbet af dagen og året. Og tænk også frem i tiden; træer vokser, så selv et lille træ i nærheden kan blive et problem senere.
2. Undersøg lokalplanen
Før du køber solceller, bør du kontakte din kommune for at høre, om der er noget i lokalplanen, der forhindrer dig i at sætte et solcelleanlæg op. Flere danske kommuner har regler for, hvor du må placere solcellerne, så det ikke går ud over områdets æstetik.
3. Tjek, om du kan installere dit solcelleanlæg korrekt i forhold til bygningsreglementet
Når du sætter solceller op, er det vigtigt at tjekke det gældende bygningsreglement. Hvad står der f.eks. med hensyn til højdegrænseplan (bygningshøjde mod skel og nabo)? Du kan læse en vejledning her eller kontakte os for at få hjælp.
4. Kan mit tag holde til solceller?
Når du har styr på de ovenstående ting, er det næste skridt at sikre dig, at dit tag kan bære anlægget (hvis du altså har valgt at montere på taget).
Hvis taget ikke kan holde til anlægget er risikoen, at taget bliver nedbøjet, undertaget ødelagt, eller der kommer store fugtskader i tagkonstruktionen. Derfor skal du selv sørge for, at den håndværker, der skal montere dit solcelleanlæg får en ingeniør til at regne ud, om tagkonstruktionen skal forstærkes. Hos PearEnergy hjælper vi gerne med at få lavet beregningen.
Uanset hvem der laver beregningen, er det en god idé at bede om skriftlig dokumentation for, at tagkonstruktionen kan holde til solcellerne. Dokumentation kan du få brug for, når du skal sælge dit hus. Men du kan i høj grad også få brug for den, hvis der opstår skader, og du skal have din forsikring til at dække. Husk dog at give dit forsikringsselskab besked om, at du installerer solcelleanlæg.
Hvor meget dit tag kan bære afhænger af, hvilken slags tag du har, og hvordan det er konstrueret. Ifølge Bolius er der en tommelfingerregel, der hedder:
- Et såkaldt tungt tag (fx tegl) kan bære en belastning på 55 kg per m2.
- Et såkaldt let tag (fx tagpap) kan klare en belastning på 25 kg per m2
Langt størstedelen af belastningen udgøres af selve tagbelægningen, og derudover skal der være et råderum til sne, som i nogle vintre lægger en stor ekstra vægt på taget.
5. Find ud af hvilket solcelleanlæg, du vil købe
Et solcelleanlæg består af solpaneler, en inverter, der omdanner energien til brugbar strøm samt beslag og kabler. Derudover findes der i dag solcelleanlæg med batterier, som gemmer den genererede strøm, så du kan bruge den, mens solen ikke skinner. Det er vigtigt at du sikrer dig, at de enkelte dele passer sammen og at du får et anlæg, der passer til dit behov.
Undersøg markedet, og sæt dig ind i, hvad de forskellige mærker er kendt for. Du kan sammenligne forskellige solcelleproducenter på solarreviews.com. Det kan i øvrigt være en fordel at købe en pakkeløsning, for så er du sikker på, at delene passer sammen og er udvalgt til at give optimal ydelse. Se f.eks. vores komplette solcelleanlæg med og uden batterier her.
6. Søg om tilladelse til at koble solcelleanlægget på elnettet (eller få din solcelleforhandler til at gøre det for dig)
Før du sætter solcelleanlæg op er det nødvendigt med en tilladelse fra Energistyrelsen at blive koblet op på elnettet og dermed selv bruge den strøm, dit anlæg genererer. Det kan godt være en besværlig proces, men de fleste seriøse solcelleforhandlere tilbyder, at klare denne ansøgning for dig. Når du har installeret dine solceller, skal dit solcelleanlæg færdigmeldes til energinet.dk. Begge dele kan PearEnergy hjælpe med, hvis du køber solceller gennem os.
7. Find den rigtige finansiering
Mange leverandører tilbyder finansiering, når du køber solceller hos dem, men der findes en endnu billigere løsning. Solcelleanlæg er en energimæssig forbedring, som gavner den grønne omstilling, og derfor kan du søge om at finansiere det via et grønt realkreditlån, som har en rente på 1% eller 2%. Det kan du læse meget mere om her.
Kontakt os, hvis du gerne vil have vores hjælp til at forberede dig, før du køber et solcelleanlæg.