Solcelleanlæg

Ren, gratis strøm til dit hjem 

Solceller er billigere, end du tror
Spar op til 60% på elregningen
Mulighed for at bevare arkitekturen
AI-styrede solcelleanlæg
Grøn fremtid
Gør verden lidt grønnere

Langt nemmere - og ofte billigere end du tror

Det behøver ikke være hverken dyrt eller besværligt at få solceller på taget. Det handler faktisk bare om at få den rigtige rådgivning. Giv os nogle få oplysninger om dit forbrug, så hjælper dig med at finde det solcelleanlæg, der giver dig allermest grøn, gratis strøm for pengene. 

Guide: før du køber solceller

Integrerede solceller

Solceller kan i dag integreres i taget, hvilket vil sige, at de bliver sænket ned i samme højde som selve tagstenene eller tagpladerne. Det giver et ensartet udtryk, der påvirker tagets visuelle udtryk minimalt.

Vores solpaneler har usynlige celler – de har en helt ensartet overflade – og kan også fås i andre farver.

Solcelleanlæg med batteri

De fleste i dag køber et batteri til deres solcelleanlæg, hvilket gør investeringen endnu bedre. Solcelleanlæg med batteri gør det muligt at benytte en langt større del af den strøm solcellerne laver.

Vores solcelleanlæg er styret af AI, hvilket vil sige, at panelerne og batteriet samarbejder om at give dig den billigste strøm, uanset om solen skinner. 

XOLTA solcelle batteri udenfor
pexels-photo-4056856-4056856.jpg

Alt om solceller

Solcellebranchen er en jungle, som det kan være meget svært at finde rundt. Vi vil gerne hjælpe dig, så du træffer den beslutning, der er rigtig for dig.

Komplet solcelleanlæg

Sammensæt selv solcelleanlæg

Mangler du et enkelt solpanel, eller vil du selv sammensætte dit solcelleanlæg? Så kan du bestille via vores webshop. Vi leverer indenfor få dage.

Få et gratis og uforpligtende tilbud inkl. beregning på et solcelleanlæg

Vores rådgivere er eksperter i at lave beregninger og opmålinger, der viser, hvor meget du kan spare med et solcelleanlæg. Bestil en beregning og tilbud, så kontakter vi dig og laver en gratis gennemgang af, hvor meget du kan spare, hvis du får solceller på dit tag.

Efter 1-3 hverdage sender vi en rapport med vores  beregninger og anbefalinger til et solcelleanlæg.

FAQ om solcelleanlæg

Mængden af sollys, der rammer jordens overflade på halvanden time, er nok til at forsyne hele verdens befolkning med strøm i et helt år. Solteknologier omdanner sollys til elektrisk energi. Det sker enten gennem fotovoltaiske (PV) paneler eller gennem spejle, der koncentrerer solstrålerne (CSP).

Den meste anvendte teknologi er PV, som bruges i solpaneler. Når solen skinner på et solpanel, absorberes energien fra sollyset af PV-cellerne i panelet. Den energi skaber elektriske ladninger, der bevæger sig som reaktion på et indre elektrisk felt i cellen. Ved hjælp af en inverter skabes brugbar strøm til dit køleskab, din elbil eller vaskemaskinen. Eller den kan opbevares i et batteri eller termisk lager.

På samfundsplan bidrager solcelleteknologi til at reducere omkostningerne ved elektricitet. Det styrker også elnettet og skaber arbejdspladser og økonomisk vækst. Derudover genereres reservestrøm til strømafbrydelser (når der er batteri tilkoblet). Endelig fungerer teknologien ved samme effektivitet i lille og stor skala.

Alle solceller, du kan købe på denne side er PV-paneler fra verdens førende solcelleproducent LONGi.

Et solcelleanlæg er mere end blot solpaneler. For at generere din egen strøm har du brug for et komplet solcelleanlæg. Det består af:

  • Solpaneler til at absorbere energi fra solen
  • En inverter til at konvertere solenergien til brugbar strøm
  • Et monteringssystem med skinner og beslag – fundamentet som du monterer dit system på
  • Et batteri til at lagre den energi, der genereres af panelerne til brug, når solen ikke skinner
  • Det hele er forbundet med mindre komponenter som ledninger, sikringer og afbrydere
  • Du kan også tilføje udstyr til at overvåge dit systems ydeevne og optimere effektiviteten samt holde øje med anlæggets tilstand og finde eventuelle problemer med skygge eller defekt udstyr. Se f.eks. denne optimizer fra Tigo.

Ja, dine solceller laver også strøm på overskyede og regnfulde dage – men naturligvis ikke med højeste ydeevne.

Solpanelers effektivitet afhænger af hvor meget lys, der trænger igennem skyerne. Alt, der blokerer sollys fra solpaneler, kan reducere strømproduktionen, herunder skyer, tåge og skygge fra træer. Dog er det ikke alle solens stråler, der blokeres, blot nogle af dem. Derfor afhænger strømproduktionen på overskyede dage af skydækkets tykkelse.

Hvor meget producerer et solpanel på en overskyet dag?

På en overskyet dag kan et solpanel typisk producere 10 til 25 % af dets typiske strømkapacitet. Denne procentdel kan variere baseret på solpanelets effektivitet og skydækkets tykkelse.

Solcellernes ydeevne kan desuden intensiveres i korte øjeblikke på overskyede dage på grund af “edge-of-cloud”-effekten, som opstår, når cumulusskyer passerer solen, og deres kanter forstørrer sollys, hvilket får kraftigere sollys til at nå solpanelets overflader.

En god indikator for om dit solcelleanlæg genererer strøm er skygger. Fraværet af skygger indikerer, at skydækket er for tykt til, at sollyset kan nå dine solpaneler.

Solpaneler kan stadig fungere i regn, men deres effekt afhænger af skydækket. Kraftige regnbyer og tunge skyer hæmmer naturligvis energiproduktionen.

Regn er til gengæld med til at holde dine solpaneler rene og fri for nedfaldne blade og lag af pollen, som ellers kan blokere for sollyset.

Sne hæmmer solcellernes ydeevne mere end regn og skyer, fordi den samler sig på paneloverfladerne og blokerer helt for lyset. Sneen vil dog på et tidspunkt smelte og glide af panelerne.

Solpaneler, der monteres på tag ødelægger ikke taget, hvis der bruges kvalitetsbeslag, som ikke kræver, at man borer gennem tagbelægningen. Dernæst er det vigtigt, at man på forhånd har lavet en udregning, der viser, at taget og tagkonstruktionen kan bære solcelleanlægget. Vi anbefaler altid, at du får en professionel til at montere og installere dit solcelleanlæg – og naturligvis vælger beslag, der efterlader tagbelægningen intakt, f.eks. kliksystemerne fra hollandske Esdec.

Hvor meget dit tag kan bære afhænger af flere ting. Man siger dog, at man som udgangspunkt kan regne med at tegltag og andre tunge tagtyper kan bære 55 kg pr. kvadratmeter, mens lettere tagtyper som tagpap kan bære 25 kg pr. kvadratmeter.

Når man udregner, om et tag kan holde til et solcelleanlæg tager man højde for, at der kan falde sne, som lægger en relativt stor vægt på taget, så derfor er det ret vigtigt, at det er en professionel, der laver udregningen. Har du brug en professionel udregning, så kontakt PearEnergy.  

Solpaneler kræver meget lidt vedligeholdelse, da regnen som udgangspunkt vasker snavs, støv og pollen væk.

Hver eneste solstråle, der ikke rammer dine solceller pga. snavs, pollen og støv medfører tab af strøm. Derfor anbefales det dog at gøre solcellerne rene et par gange om året for at sikre, at panelerne yder maksimalt.

Det anbefales også, du altid fjerner sne, da det blokerer for sollyset.

Hvis du har en app til overvågning af anlæggets ydeevne, kan du holde øje med, hvornår det er tid til at gøre panelerne rene.

Et godt tidspunkt at rengøre dine solceller, er tidligt om foråret, så er de klar til sommersæsonen og så en ekstra gang i sensommeren, når der ikke er mere pollen i luften.

Rengøring af solceller:
  1. Gør solcellerne rene i lunken regnvand eller køb forbehandlet eller blødgjort vand, som ikke indeholder kalk. Vandhanevand i Danmark indeholder mange steder meget kalk, hvilket giver aflejringer for solpanelerne, som blokerer for sollyset.
  2. Brug aldrig rengøringsmidler, som ikke er lavet specielt til dine solceller. Almindelige rengøringsmidler kan skade solcellerne, og solcelleproducentens garanti bortfalder ofte, hvis du bruger rengøringsmidler.
  3. Brug evt. en blød svamp eller en klud på en teleskopstang, hvis det er nødvendigt.
HUSK!
  1. Gør aldrig dine solceller rene i solskinsvejr. Glassene meget varme og spændingen høj. Du kan få stød eller ødelægge dine glas. Gør dem i stedet rene på en gråvejrsdag eller på den tid af dagen, hvor der falder skygge på dit solcelleanlæg.
  2. Du må aldrig gå på dine solceller – heller ikke, selvom det er svært at komme til.
  3. Fjern sne fra solceller, når der ligger mere end 1-2 cm. Sneen blokerer for sollyset og sænker anlæggets ydeevne betragteligt. Brug lunken – men aldrig varmt vand, når du rydder sne af panelerne. Da de er lavet af hærdet glas, kan den ekstreme temperaturforskel mellem det varme vand og de kolde paneler knække glasset.
  4. Brug ikke en højtryksrenser, glasskraber, ståluld eller skarpe genstande, der kan skade solcellerne.

Et grønt lån er realkreditlån til renovering og investering i bygninger, der gør bygningen mindst 30 pct. mere energieffektiv. Du skal leve op til udvalgte kriterier, for at kunne opnå det grønne lån.

Eksempler på grønt lån til private:
  • Lån til at købe elbil
  • Lån til at installere solceller på taget af huset
  • Lån til at forbedre varmeisolering af huset, så der bruges mindre energi på opvarmning
Eksempler på grønt lån til virksomheder:
  • Lån til at opføre solcelleparker
  • Lån til at opføre CO2-neutrale bygninger
  • Lån til at vækste virksomheder, der arbejder med vandrensningsteknologi

Læs meget mere om de grønne lån her.

Solpaneler er en fantastisk kilde til ren, grøn energi, fordi solenergi i modsætning til fossile brændstoffer ikke producerer skadelige kulstofudledninger, mens den skaber elektricitet. Men hvor “ren” er processen med at skabe solpaneler?

Ironisk nok er produktionen af solpaneler stadig afhængig af fossile brændstoffer. Det involverer også minedrift, fordi panelerne indeholder ædelmetaller, som bidrager til udledning af drivhusgasser og forurening.

Hos PearEnergy er vi selvsagt store fans af solenergi, og vi har gjort det til vores mission at gøre Danmark grønnere og markant reducere CO2-udledning hjælp af solenergi. Samtidig ønsker vi at være ærlige og gennemsigtige omkring den påvirkning, som solpaneler har på miljøet – både gode og dårlige.

 

Et solpanels CO2-aftryk

Solpaneler er en miljøvenlig energiløsning, men materialerne og fremstillingsprocessen, sætter et ganske stort CO2-aftryk, fordi processen involverer minedrift, smeltning og afkøling.

Miljøpåvirkning af minedrift for solpanelmaterialer

De fleste solceller består af siliciumhalvledere og glas samt metaller som sølv, kobber, indium og tellur. Og hvis vi inkluderer solcellebatterier, skal du tilføje lithium til listen.

Med hensyn til miljøpåvirkning, er indsamling af silicium og glas uproblematisk, da de ikke er giftige og findes i rigelige mængder. Processen med minedrift for disse metaller skaber imidlertid drivhusgasudledning og medfører jord-, vand- og luftforurening.

 

Miljøpåvirkning af solpanelanlæg

Solcelleanlæg er store, så det er sikkert at antage, at der er ryddet både dyreliv og grønne områder for at skabe produktionsfaciliteter.

At producere solcellerne kræver også meget energi, og desværre kommer meget af den energi, der bruges til at nedsmelte silicium, fra kulafbrænding.

Der er også et stort behov for vand til køleprocessen, hvilket kan være en miljøbelastning i mere tørre områder, hvor vand ikke er så tilgængeligt. Og til sidst forårsager fabrikkerne, der producerer solcellerne luftforurening som enhver stor produktionsfacilitet.

 

Fremstilling af monokrystallinske paneler

Monokrystallinske paneler er de solpaneler, som du kan købe hos PearEnergy, og det er generelt de mest almindelige solpaneler. Bl.a. fordi de har den højeste effektivitet. Monokrystallinske solpaneler er lavet af rene, enkeltcellede siliciumkrystaller, der er kilet ind mellem tyndt glas.

For at lave et monokrystallinsk solpanel støbes et enormt stykke silicium til en blok, hvorefter det skæres i små skiver, der skal fastgøres på et solpanel. Det er en kompleks proces og det forårsager derfor høje udledninger sammenlignet andre metoder til fremstilling af solpaneler.

Emissioner fra solpaneltransport udgør en anden udfordring. Solpaneler produceres over hele verden, men primært i Kina, efterfulgt af USA og Europa. Og solpaneler, der produceres i ét land, kan kræve forsendelser af dele fra et andet.

 

Fremstillingsprocessen er ikke ren – men langt renere end traditionelle anlæg

Det er svært at sige præcist, hvor stort CO2-aftrykket er for hvert trin i fremstillingen af et solpanel. Teknologien er stadig ny, og det er først nu, de første solpaneler, der blev installeret ved at være slidt op.

Der har ikke været meget forskning eller frigivet data om miljøpåvirkningen af solpanelproduktion. Imidlertid arbejder man over hele verden på at måle og rapportere kulstofpåvirkningerne forbundet med minedrift, produktion og transport af solpaneler.

Det er vigtigt at bemærke, at CO2’en, der udledes for at skabe solpaneler, stadig ikke er i nærheden af traditionelle energianlæg, og den er lille sammenlignet med olieboring eller kulminedrift.

 

Genbrug af solceller

Bortset fra produktionen er en anden udfordring omkring solpaneler, hvad der sker efter deres gennemsnitlige 25-årige levetid.

Forskere verden over arbejder på at finde et system til at genbruge gamle solpaneler.

Som tidligere nævnt består solpaneler af en masse ædelmetaller, og CO2-aftrykket ved at producere solpaneler kunne reduceres, hvis disse materialer kunne genbruges og genbruges i stedet for at skulle udvinde mere.

I stedet skaber manglende mulighed for at genbruge solpanelerne blot mere affald, hvilket i sidste ende kan føre til mangel på materiale til at fremstille nye paneler.

 

Konklusion: Hvor meget bedre er solenergi for miljøet?

Solpaneler kan være skadelige for miljøet, med det er vigtigt at huske, at de stadig er en langt bedre mulighed end ikke-vedvarende energialternativer.

Når man tager solpanelernes CO2-aftryk i betragtning, konkluderede en undersøgelse, at kul genererer et aftryk, der er 18 gange større, mens naturgas skaber et aftryk, der er 13 gange så stort som solenergi.

Det er også værd at nævne, at solenergi producerer nul-udledning, når først de er produceret. Alene af den grund har undersøgelser vist, at solenergi er en vigtig løsning til at bremse klimaforandringerne.

Hvis solcellebranchen fortsætter med at vokse, som alt peger på, skal teknologien også forbedres for at minimere de effekter, som solpanelproduktion vil have på miljøet, og der skal skabes metoder til genbrug af solpaneler.

Kilder:  https://www.ecowatch.com/solar-environmental-impacts.html og https://www.nationalgeographic.com/science/article/141111-solar-panel-manufacturing-sustainability-ranking

Mere om solcelleanlæg

Solcelleanlæg med batteri
Et solcelleanlæg med batteri er helt konkret et system, som består af solpanelerinverterbeslag og kabler. Anlægget konverterer sollys til elektricitet og et batterisystem kan opbevare overskydende strøm. Når anlægget generer mere strøm, end der i øjeblikket forbruges, så lagres overskudstrømmen i batteriet til senere brug. Dette strøm kan så benyttes om natten eller i overskyede perioder. På den måde kan solcelleanlægget levere strøm, selv når solen ikke skinner. Et hybrid anlæg med batteri er også den mest populære løsning. Denne type solcelleanlæg er det mest populære, da man i langt højere grad udnytter strømmen fra solcellerne langt bedre. Et solcelleanlæg med batteri er også en bedre investering på den lange bane.

Hvilket batteri skal jeg vælge?
Hos PearEnergy tilbyder vi forskellige batterier til dit solcelleanlæg. Vi tilbyder både intelligente og normale batterier til opbevaring af strøm. Fordelen ved et intelligent batteri er, at man udnytter anlægget bedre. Man har samtidigt mulighed for at indkøbe strøm når strømmen er billigst og overvåge vejrudsigten. Alle vores batterier kommer med 10 års garanti og er garanteret at passe til dit nye anlæg. Vores Solplanet-batterier er morderne, sikre og pålidelige batterier med smarte løsninger.

Derfor skal du vælge et batteri til dit solcelleanlæg.
– Du ønsker den fulde udnyttelse af dit anlæg.
– At spare penge på strøm om vinteren (intelligent batteri).
– Opnå en større samlet besparelse
– Større vedvarende forøgelse af ejendommens værdi

Placering af solcelleanlægget
Placering af et solcelleanlæg afhænger af flere faktorer, herunder tilgængelighed af sollys, tagets orientering og hældning. Når man placerer anlægget, så skal man også være opmærksom på eventuel skygge fra omkringliggende strukturer samt lokale regler og restriktioner. Her er nogle vigtige overvejelser, når det kommer til placering af solceller:

Fordele ved et solcelleanlæg
Ren energi: Solcelleanlæg producerer ren, vedvarende energi fra solen, hvilket bidrager til at reducere udslippet af drivhusgasser og bekæmpe klimaændringer.

Mindre elregning: Når du producerer din egen elektricitet, kan du markant reducere dine elregninger. Mange steder tillader også nettoafregning, hvor du kan sælge overskydende energi tilbage til elnettet.
Energiuafhængighed: Ved at producere din egen energi bliver du mindre afhængig af det lokale energiselskab og de svingende energipriser.

Minimal vedligeholdelse: Solcelleanlæg kræver minimal vedligeholdelse. Efter installationen er det primært nødvendigt med regelmæssig rengøring og en årlig inspektion.

Lang levetid: Solcellepaneler har lange levetider, typisk med garanti på 25 år eller mere, hvilket sikrer en lang periode med energiproduktion.
Støtte og Tilskud: Nogle steder tilbyder man finansiel støtte, skattefordele eller tilskud til installation af solcelleanlæg, hvilket kan reducere investeringsomkostningerne.

Får jeg en øget ejendomsvurdring med et solcelleanlæg?
Hvis man køber et solcelleanlæg i dag, så anses investeringen som en del af husets konstruktion. Dette har ikke altid været tilfældet, da man før hen så anlægget som en ekstern konstruktion. Dette gør, at man i dag udover at spare penge og øger værdien af huset. Det er en stor fordel med et solcelleanlæg, da dette gør huset mere attraktivt og fremtidssikret. 

Udseende og design
Hvis man skal få mest ud af sit nye solcelleanlæg, så bør man overveje hvordan det skal sidde. Man kan nemlig indbygge solcelleanlægget i taget og dermed få et flot udseende af anlægget. Dette kan være en god ide, hvis man har et ældre hus, eller understrøjet tag. Vi hjælper selvfølgelig gerne med anbefalinger og placering af jeres nye solcelleanlæg. 

GSE beslag
Med GSE beslag kan man opnå en den laveste indbygning i taget. GSE er specielt udviklet til at benytte på solceller, hvor man ønsker det pæneste og mest stilregne design. Med GSE beslag opnår du det ultimative solcelleanlæg. Her finder du mere information om integreret solcelleanlæg. 

Indkøbskurv